Opgørelserne omfatter ydere – eksklusiv almen lægehjælp - på praksisområdet. Det vil sige fodterapi, kiropraktik, psykologhjælp, speciallægehjælp, tandlægehjælp og tandplejere. For hver af disse praksisområder laves opgørelser om antal behandlere, antal kapaciteter, og antal praksis (ydernumre) og antal afregninger. Opgørelserne er fordelt på region, hovedspeciale, roller samt år. Der findes data fra 2007 og frem.
Tidligere indeholdt opgørelserne også tal vedr. almen lægehjælp, men disse opgøres nu som en del af rapporten Læger og tilmeldte patienter i almen praksis.
Der findes også opgørelser for speciallæger. Disse opgørelser viser antal kapaciteter og antal praksis fordelt på speciale, praksistype, region og år. Der findes data fra 2007 og frem.
Her kan du læse følgende om opgørelsen:
1) Formålet (kort)
2) Indhold og afgræsning
3) Indikatorer
4) Forbehold ved fortolkning
5) Datakilde
6) Offentliggørelse
7) Øvrige ord og begreber, der anvendes i opgørelserne
Opgørelsen viser antal behandlere og antal praksis inden for praksissektoren eksklusiv almen lægehjælp.
Andre ydere inden for praksissektoren består af speciallæger – eksklusiv alment praktiserende læger - og andre med sundhedsfaglig uddannelse, som har fået tildelt et ydernummer og dermed har tilladelse til at yde sundhedsbehandling efter en offentlig overenskomst.
Almen lægehjælp indgår fra og med 2014 ikke i opgørelsen. I stedet findes detaljerede tal om området i rapporten .
For speciallæger er en kapacitet defineret som en fuldtidsansat speciallæge, der ikke må have andre fuldtidsstillinger end denne. Samtidig skal den pågældende overstige de nedre omsætningsgrænser, som er fastsat for hvert speciale. En deltidspraksis tæller typisk som 0,33 kapacitet og har et omsætningsloft. En overlægepraksis, er en praksis, der er opgjort til tre timer om ugen, og hvor den årlige omsætning ikke overstiger kr. 249.655 (2020-niveau).
For psykologer skal den pågældende være til rådighed 22 timer om ugen og minimum afregne for 100.000 kr. om året, for at leve op til sin kapacitet.
For fysioterapeuter skelnes mellem om den pågældende udfører fysioterapeutisk arbejde i under eller over 30 timer pr. uge i gennemsnit.
For at en fodterapeut lever op til sin kapacitet, skal de som minimum afregne for 40.000 kr. med regionen (ekskl. afstandstakster) om året.
For kiropraktorer skal den pågældende som minimum afregne for 75.000 kr. med regionen om året.
Kapacitetsbegrebet benyttes ikke for tandlæger og tandplejere.
Opgørelserne inkluderer udelukkende behandlere, som er tilknyttet en praksis, der har fået tildelt et ydernummer af regionerne.
Inden for tandlægehjælp registrerer regionerne ikke antallet af ansatte tandlæger i tandlægepraksis, men kun antal ejere af et ydernummer, hvorfor en opgørelse over det samlede antal tandlæger ikke er tilgængelig.
Fra 2014 er opgørelserne ændret og kan derfor ikke sammenlignes med tidligere offentliggjorte tal.
Opgørelserne viser, hvor mange privatpraktiserende behandlere, der har tilsluttet sig en af overenskomsterne med det offentlige. Opgørelserne viser ikke, hvor mange privatpraktiserende behandlere, der er inden for et bestemt område. Eksempelvis skønnes det, at der er omkring 500 privatpraktiserende fysioterapeuter, som arbejder uden for overenskomsterne med det offentlige.
Fodterapeuter indgik overenskomst med det offentlige i 2011 og indgår derfor først med den fulde aktivitet i opgørelserne fra 2011, selv om der har været enkelte fodterapeuter med et ydernummer i de tidligere år.
Der har tidligere været offentliggjort oversigter over antal ledige ydernumre, dvs. antallet af ikke-tildelte ydernumre, som regionerne sidder inde med. Denne opgørelse videreføres ikke, og der henvises til Danske Regioner for yderligere oplysninger.
Danske Regioner leverer én gang årligt opgørelser over antal behandlere, antal praksis og antal ydernumre inden for praksissektoren eksklusiv almen lægehjælp til Sundhedsdatastyrelsen.
Opgørelserne offentliggøres årligt ultimo 2. kvartal.